Maja Söderberg (red)
Andelsjordbruket Nybrukarna

Jag som varit redaktör för den här boken driver, tillsammans med mina kollegor, sedan 2014 andelsjordbruket Nybrukarna i Småland.
Jag har tidigare skrivit de hållbara kokböckerna Sju årstider i Majas kök och Majas klimatmat. Under många år har jag föreläst och utbildat om hållbar mat. Nybrukarna är mitt sätt att kombinera min odlingspassion med engagemanget för hållbar mat.

Emma Lundberg, Andelsjordbruket Livslotten

Jag driver andelsjordbruk i södra Östergötland sedan 2018 och brinner för något så enkelt och komplext som bra mat.

Dana Wagler, Three Oak Community Farm (Foto: Eva Cederwall)

Jag är grundaren och verksamhetsledaren på Three Oaks Community Farm ek. för. Jag har odlat till självförsörjning i 10 år men nyligen valt att sadla om till andelsjordbrukare för att kunna dela skörden och matglädjen med andra. Min drivkraft ligger i att skapa en levande lokal matkultur i Norrköpingstrakten och samtidigt ständigt förbättra jorden och landskapet maten kommer ifrån. Att medverka i denna handbok har lett till att jag upptäckt en skrivlust jag inte visste att jag hade!

Maria Danielsson, Rikkenstorps Andelsjordbruk

Maria jobbar dels på gården och har bland annat huvudansvar för hönseriet. Hon är också miljövetare och jobbar som utbildningsledare för Yrkeshögskoleutbildningen Miljö och VA-teknik i Ludvika. Sedan 2016 håller hon tillsammans med sin man i kursen “Agroekologi – Småskalig odling i praktik och perspektiv” via Karlskoga folkhögskola.

Anders Berlin, Ramsjö gård Andelsjordbruk

Sveriges första andelsjordbruk startades och drivs av Anders och hans fru Karin sedan 2001. Genom te.x. många volontärer på gården har Ramsjö gård varit en viktig aktör för spridningen av modellen i Sverige.

Matilda Svahn, Tjeldervik Gård Andelsjordbruk

Matilda driver sedan 2016 andelsjordbruket Tjeldervik Gård på Gotland. Hon tycker det är spännande att genom andelsjordbruket få vara med och återskapa människors relation till maten. Hon är utbildad lärare och håller under vintertid kurser i bland annat att baka gotlandslimpa i vedugn, ett gotländskt kulturarv.

Angelica Lorentzen, fd Restenäsdalens Andelsjordbruk

Angelica Lorentzon, drev Restenäsdalens andelsjordbruk 2017-2018 med hjälp av Leader-bidrag. Utbildad biolog, hängiven permakultur och hållbar odling.

Klara Mörk, Kollinge Torpargård

Klara driver sedan 2015, tillsammans med sina kollegor, andelsjordbruket på Kollinge Torpargård i Skåne.

Jorge Zapico, Nybrukarna

Jorge har utvecklat hemsidan och har gjort layout till handboken. Han jobbar deltid med Nybrukarna på sin gård och annars som forskare på Linnéuniversitet inom data och hållbarhet. Hemsidan är skapad med WordPress och Fukusawa.