Här kommer några ord om hur det är att vara andelsägare hos Three Oaks Community Farm utanför Norrköping:

Oscar, Malin och Bertil:

”Det bästa med att vara med i ett andelsjordbruk är mångsidigheten, att få ha tillgång till så fina grönsaker och även kunna fråga och hämta/få information om just dina grönsaker. Kanske hur det har vuxit, om skörden varit stor eller ej och varför. Inblicken i hur det fungerar och växer gör att man får helt annan respekt för sin mat. Framförallt när man lärt känna den som odlar stora delar av din mat så smakar och känns allt så mycket godare och bättre.

Känns som alla människor behöver ta sig en funderare på var deras mat faktiskt kommer ifrån och inte bara basera sina inköp på pris. Att man inte kan ha allt jämt, är något vi måste tänka på och agera efter. Just därför så känns det så häftigt att ha fått chansen att hoppa på detta, känns som tiden verkligen är rätt för det. 

Bästa beslutet vår familj tagit!”

Jane och Peter:

”Vi har längtat efter att formen andelsjordbruk skulle komma till Sverige! Att vara en del av ett andelsjordbruk är för oss många saker. Det handlar till exempel om solidaritet med de som odlar vår mat. Att odlarna ska ha en garanterad inkomst för utfört arbete. Det handlar också om att vi har insyn i att vår mat odlas i ett hållbart jordbruk, ett som tar hand om jorden, tänker på kretslopp och platsen. Att vi får mat som är odlad utan kemikalier och konstgödsel. Mat som är hälsosammare för oss, bättre för biologisk mångfald och har en mindre belastning på ekosystemet.

Efter ett år som andelsägare har det kommit att handla om så mycket mer. Om community och relationer, om vänskap och möten med nya fina människor. Torsdag blev en veckans lyckodag. Få träffa vår bonde och andra medlemmar, dela med oss av recept och tips från veckans matlagning och så spännande med nya fina grönsakssorter varje vecka!

Överraskningsmomentet är nästan det bästa, det som först upplevdes som ”vad ska vi göra med den?” blev snart till kreativitet och lust i matlagningen. Vi fick anpassa vår matlagning till det vi fick, det som faktiskt är i säsong här och nu, inte det vi skrev på inköpslistan. Trots att vi redan innan upplevde att vi åt hälsosamt och miljömedvetet gör den överdrivna tillgången till allt hela tiden i matvarubutikerna att denna aspekt lätt tappas bort. Vi upptäckte också att saker som vi inte trodde kunde vara i säsong faktiskt kunde vara det.

Kort sagt gott, socialt, miljövänligt och lärorikt! Att vara andelsägare har varit helt upp till vår höga förväntan och så mycket mer.”

AnnaLena:

”Att vara andelsägare hos en grönsaksodlare som finns i mitt närområde innebär ett mycket stort värde för mig på många sätt. Det har bl.a. underlättat för mig i min strävan att välja mer och mer vegansk mat, vilket känns bra för hälsan och bidrar till att minska klimatavtrycket. Att veta var grönsakerna kommer ifrån och att de verkligen är ekologiskt odlade ger mig trygghet eftersom jag vill vara noga med vad jag äter. För mig är det värdefullt att kunna ge mig själv så bra och ren mat som möjligt. Det har också utvecklat min matlagning och gjort den mer variationsrik. Detta eftersom jag numera utgår från grönsakerna och baserar min matlagning på dem. Jag kompletterar med ganska få produkter från mataffärer. Det är dessutom en stor glädje varje gång jag hämtar grönsakerna!  Att få växla några ord med odlaren, kanske med någon annan prenumerant och att komma hem med en vacker, brokig låda färggranna grönsaker, tjuvsmaka lite här och där och börja fundera på vad jag ska laga. Grönsakerna är faktiskt mycket smakrikare än de som finns att handla i affärerna!”

Rebecca and Matt:

”In many ways, we joined our local CSA for mundane, practical reasons. It was cost-effective and time-effective. And, of course, it didn’t hurt that our kids would have a bounty of fresh, organic food every week. What we couldn’t foresee is how it would reorient our weeks and alter our perspectives. Pretty quickly, the crescendo of our family rhythm shifted from the weekend to our mid-week CSA pick-up. Everybody – even, I believe, the two 1-year-olds among us – started looking forward to what Dana would have for us. And the rest of our decision-making flowed from what treasures we received. The world makes it really easy not to think about certain things: where our food comes from, who grows it, how they do so and what values they have, if any at all. (Whoever’s interest its in for us not to think probably isn’t a great global or ecological citizen.) What’s truly great about being part of a CSA – in addition to practicalities like budget and health – is that it flips food-as-a-chore around and turns it back into what it should be, a pleasure.”

Mona:

”Känner mig lycklig varje torsdag när jag hämtat min kasse. Att få en kasse full med nyskördade grönsaker är härligt. Har hittat på nya recept, planerar matlagningen mera, beroende på vad kassen innehåller. Ibland har jag fått fråga vad man kan göra med en viss grönsak som varit ny för mig. Har nån gång hänt att något blivit lite tråkigt i konsistensen men det går att göra något av det i alla fall. Om inte, så har jag djur som gärna äter grönsaker, behöver inte slänga något, allt kommer till nytta.”

Pia:

”1. Mindre matsvinn – man är mer angelägen om att ta till vara på allt man får eftersom det blir en närmare relation till producenten och en större förståelse för arbetet bakom grönsakerna. Nu är det t.om. intressant att ta hand om blast m.m.

2. Helhetstänket kring förpackningar, möjligheten att lämna kompost för de som vill etc.

3. Att teckna sig över längre tid gör att man vet att det kommer mat under lång tid utan att behöva “tänka” på det.

4. Att lära känna andra prenumeranter, möjlighet till arbetsdagar etc., den sociala biten kring maten 

5. Känns rätt att stödja hållbar, lokal utveckling istället för massproduktion. Att faktiskt betala för vad det kostar inte utnyttja människor i processen.”