Av Maja Söderberg

Våga anställa!

Det finns en stor glädje i anställa – i att man faktiskt skapar jobb, i att få en kollega, i att kunna åka på semester och veta att verksamheten rullar på. Eller kanske att få in nya kunskaper och idéer. Att anställa hjälper dessutom ofta en själv med att förbättra rutinerna i företaget. För att den anställde ska kunna arbeta effektivt behöver man nu strukturera sin verksamhet så att någon annan förstår den – vilket samtidigt brukar leda till att man inser att man gör vissa saker i onödan, eller iallafall onödigt krångliga.

Maja visar tillsammans med Nybrukarnas anställda Gebrihiwet stolt upp jordgubbsskörden.

Hos många finns det en rädsla för att anställa, man tror att det är svårt och krångligt. Jag tycker att mycket av den rädslan är obefogad. Precis som med allt annat behöver man sätta sig in i vad det innebär och ta ställning till de olika alternativ som finns. Men på det här området har myndigheterna faktiskt gjort det enkelt och tydligt. All information finns på verksamt.se. Så var inte rädd för att anställa när ni har behov och ekonomi för det. Och det man inte kan från början lär man sig längs vägen.

Anlita med F-skatt

Det allra enklaste sättet att ta in hjälp är att anlita en person som har F-skattsedel, en företagare alltså. Denna fakturerar för sina tjänster/timmar och du betalar fakturan precis som vilken annan faktura som helst. Du betalar en dyrare timlön eftersom arbetsgivaravgifter, försäkringar, pension, friskvård och annat som en anställd kan tänkas kosta ska täckas av dennes företag. Du behöver inget anställningsavtal eller annat avtal (men vill du vara säker på att personen dyker upp och inte väljer ett annat uppdrag, kanske du ändå vill avtala ett visst antal timmar, eller ett visst uppdrag som ska slutföras).

Dags att anställa

När du bestämt dig för att anställa någon är det två saker du behöver göra:

  • Registrera dig som arbetsgivare
    När du första gången ska betala ut ersättning för arbete ska du registrera dig som arbetsgivare. Det gör du enkelt på verksamt.se.
  • Skriv ett anställningsavtal
    Vad ett anställningsavtal måste innehålla hittar du på verksamt.se. Mitt tips är att ladda ner en mall från någon seriös aktör såsom en fackförening eller ett företag som jobbar med löneprogram/bokföring etc.

Välj rätt anställningsform

Det finns några olika anställningsformer – välj den som passar ert upplägg bäst. Du kan läsa om de olika formerna på verksamt.se.

Erfarenheter från att anställa med nystartsstöd

En riktig win-win tyckte vi i Nybrukarna det var att när vi anställde en nyanländ. Denne fick sitt första jobb i Sverige och fick dessutom möjlighet att träna svenska, lära känna många svenskar, fick svenska referenser etc.
Tack vare nystartsstödet fick vi en riktigt duktig anställd till en låg kostnad, men vi fick också odlingskunskaper vi inte själva besatt och inte minst många intressanta samtal under arbetets gång. En bransch som vår är perfekt som första jobb för en nyanländ eftersom man inte behöver kunna särskilt bra svenska för att förstå vad man ska göra – det går ju bra att demonstrera och sedan jobba bredvid varandra.
En person med rätt till nystartsstöd behöver inte vara nyanländ utan det kan även vara en långtidsarbetslös eller någon som varit sjuk en tid.

Läs mer

Läs mer om Nystartsstöd hos Arbetsförmedlingen

https://www.verksamt.se/driva/anstalla/nar-du-ska-anstalla