Av Maja Söderberg

I ett andelsjordbruk har man den fantastiska möjligheten med direktkontakt till dem som äter maten man producerat. Många av dem är dessutom väldigt matintresserade och är öppna för att testa nya grönsaker och recept. Vi skickar med ett receptblad i samtliga grönsakskassar. I en av våra årliga utvärderingar angav hela 78 % att receptbladet ”fyller en viktig funktion i min låda”.

Våra receptblad i Nybrukarna innehåller följande delar:

Vad kassen innehåller

Här har vi lärt oss att det underlättar om man håller sig lite vag. Varje kasse måste kunna få vara unik, någon får kanske broccoli och någon annan blomkål. Då kanske vi skriver ”blomkål eller broccoli”. Ett annat tips är att ha med en formulering såsom ”Med reservation för eventuella justeringar vid skörd och packning”. På så sätt gör det inte så mycket om man missar att packa en grönsak eller om en grönsak inte räckte till alla.

Om några av grönsakerna

Det kan vara tillagningstips, lagringstips eller förädlingstips, fakta om grönsaken eller en liten beskrivning om sorten eller hur odlingen har gått till. Vi väljer oftast ut de lite udda grönsakerna att skriva om samt de som kommer för första gången för säsongen.
Och levererar man en grönsak som inte är helt perfekt, brukar det vara en bra idé att förklara detta och beskriva varför. Vi jobbar ju för att tillsammans med andelsägarna minska svinnet, och då brukar det gå bra att leverera t.ex. en palsternacka med skördeskada, bara man berättar om det och tipsar andelsägaren om att t.ex. skära bort området runt skadan före tillagning.

Rapport från odlingarna

Vi har ju lovat att man ska få följa sina grönsaker från jord till bord, och då fyller den här delen en viktig funktion. Här berättar vi om vad vi har arbetat med under veckan som gått och hur saker och ting växer och utvecklas. En erfarenhet är att man inte får glömma bort att skriva om sådant som går dåligt.

Recept

Recepten brukar vara väldigt uppskattade. Oftast väljer vi att göra recept med de grönsaker som är lite ovanliga, eller som andelsägarna tycker är svåra att använda. Eller också komponerar vi ett recept utifrån innehållet i den aktuella kassen.

Fast del med info

Vad som alltid finns med i receptbladet är info om hur man avbokar kassar, kontaktuppgifter till oss odlare, att vi levererar våra grönsaker osköljda och tips på hur man sköljer blad, en varning för sniglar och annat som kan gömma sig i grönsakerna…

Ev. aktuell info

T.ex. om det är dags för andelsägarträff eller liknande.

Exempel på receptblad: